9 Aralık 2009 Çarşamba

Diyot nedir? Diyotlar,Zener diyot,Köprü Diyot


Diyot: Diyotlar tek yönlü akım geçiren devre elemanlarıdır. En yaygın kullanım alanı alternatif akımın dopğrıltulma işlemidir. Bu da köprü diyotlarla yapılır. Bir çok diyot çeşidi vardır. Bunlar led diyot, zener diyot,tunnel diyot,schotky diyot olarak sayılabilir.

Diyotlar hakkında ayrıntılı bilgiyi için bir elektronik öğretmeni forum sitesini tavsiye ederim. Aşağıda bu konudaki bağlantılara ulaşabilirsiniz.

7 Aralık 2009 Pazartesi

Direnç Nedir?


Direncin kelime anlamı, birşeye karşı gösterilen zorluktur. Devre elemanı olan dirençte devrede akıma karşı bir zorluk göstererek akım sınırlaması yapar. Direncin birimi "Ohm" 'dur. 1,000 ohm = 1 Kilo ohm, 1,000,000 ohm = 1 Mega ohm ve 1,000,000,000 ohm = 1 Giga ohm. Direncin değeri üzerine renk kodları ile yazılmıştır. Yan tarafta görülen direncin renkleriri soldan başlayarak, sarı, mor, kırmızı ve altındır. Soldan 1. renk 1. sayıyı, 2. renk 2. sayıyı, 3. renk çarpan sayıyı ve 4. renkte toleransı gösterir. Tablodan bakıldığında sarı 4'e, mor 7'e ve kırmızıda çarpan olarak 10 üzeri 2'ye eşittir. Bunlar hesaplandığında ilk iki sayı yanyana konur ve üçüncü ile çarpılır. Tolerans direncin değerindeki oynama alanıdır. Mesela yandaki direncin toleransı %5 ve direncin değeri de 4.7 Kohm'dur. Tolerans bu direncin değerinin 4.7 Kohm'dan %5 fazla veya eksik olabileceğini belirtir. Birde 5 renkli dirençler vardır. Bunlarda ilk üç renk sayı 4. renk çarpan, 5. renk ise toleranstır. Dirençler normalde karbondan üretilirler fakat yüksek akım taşıması gereken dirençler telden imal edilirler. Ayrıca dirençler sabit ve ayarlı dirençler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Ayarlı dirençlerden "Potansiyometre" sürekli ayar yapılan yerlerde, "Trimpot" ise nadir ayar yapılan yerlerde kullanılırlar.

Elektronik Devre Elemanları

Elektronik Devre Elemanları bloğumuz yayına başlamıştır. Bizi takip edin.